Barnfamilj nekas bostad i Lund


Egentligen var det inte meningen att denna blogg skulle syssla med sånt. Egentligen ville jag skriva om vårt liv i vårt nya hemland, i Sverige. Men så blev det inte eftersom vi återigen fick avslag av hårthjärtiga, omänskliga, allt vetande krämaresjälar. Men läs själv:

Vi är en sjubarnsfamilj som med sina fyra yngsta barn som söker nu bostad i Lund eftersom våra barn har börjat rota sig här och vi också känner att vi har större chanser att få arbete och därmed pengar om vi bosätter oss här i stan, där vi numera lever sedan 2004. Hittills har vi bott hos AF Bostäder i en studentlägenhet, men studierna kommer att ta slut och då är det dags att byta lägenhet också. Studentlägenheten är på knappt 70 kvm, och det är såklart ganska trångbodd med fyra små barn som bor där ständigt plus ett äldre syskon som går på gymnasiet någon annan stans där hon är inackorderad, men ändå behöver ett tak över huvudet när hon kommer hem till oss.

Det är därför vi sökte lägenhet hos LKF där vi står i kö sedan 2004. Sedan i höstas har vi nu fått flera erbjudanden om lägenheter och stod till och med på köplats 1 på två lägenheter samtidigt i Östra Torn, ett underbart barnvänligt område, vilket dock ägs och förvaltas av en omänsklig hyresvärd. Man nekade oss nämligen bostad – efter att ha väckt största förväntningar i ett telefonsamtal under förra veckan. Avslaget lät så här:

Härmed får vi meddela att vi tyvärr inte kan godkänna er som hyresgäst till ovannämnda lägenhet.

Punkt. Slut. Inget varför, inga förklaringar för detta beslut. I ett kort samtal per telefon berättade den ansvariga handledaren att vi inte godkändes pga att vi inte har tillräckligt god ekonomi och att vi fortfarande har betalningsanmärkningar som vi dock hade berättat om för henne under förra samtalet och även hur de kom till, nämligen i första hand genom en husförsäljning för ett par år sedan och därav resulterande skatteskulder som inte tilläts av Skatteverket att regleras utan Kronofogdemyndigheten, vilket i sig är en skandal. LKF har inte gett oss en chans att kanske skaffa oss en borgenär som skulle kunna hjälpa oss i det läget – som man lovade oss i ett tidigare skedde av vår anökningshistorie!

Konstigt nog har vi överlevt hittills vår dåliga ekonomi till trots och avbetalt den största delen av denna skatteskuld samt återbetalt bostadsbidraget för det året då husförsäljningsvinsten enligt Skatteverket ska ha inträffad samt efterinbetalt dagisavgifter för samma år plus det ena och det andra. Även om vi bara har csn-studielån samt små inkomster utöver detta, men även barnbidrag – som ligger på flera tusen kronor om man har fyra barn, vilket skulle i stort sätt räcka till för att betala hyran i den nu sökta och erbjudna och sedan tillbakadragna lägenheten på Östra Torn.

Och vi lever fortfarande. Våra barn svältade inte ihjäl. De är pigga och glada, men behöver en större lägenhet för att kunna utveckla sig på ett bra sätt framöver också. De skulle vara mycket gladare om de kunde inbjuda sina vänner utan att mamma säger: Vi har inte tillräcklig plats. Och hela familjen skulle kunna komma till ro i större utsträckning om barnen hade mera plats att leka, om föräldrarna skulle kunna få sova i sin egen säng istället för en bäddsoffa i vardagsrummet, om man kunde gå på toa utan att köa, om man kanske hade tillgång till en egen tvättmaskin. Och om vi som föräldrar som läser och jobbar samtidigt skulle kunna få bättre arbetsförhållande med arbetsrum då skulle också de ekonomiska förhållandena bli bättre. Utgångsläget för detta är skapat genom bra utbildning och små jobb – till att börja med.

Det är därför vi med detta brev begär samhällets stöd och hjälp i kampen mot ett övermäktigt och omänskligt bostadsföretag, LKF i Lund.

Vi har aldrig bett om hjälp. Vi har alltid i alla livslägen klarad oss själva, men nu behöver vi hjälp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: