Regn i Sderot


Typiskt! Det regnar i Sderot, jämnt och ständigt, år ut, år in, sedan två år tillbaka numera. Sedan Israel lämnade Gaza-remsan regnar det qassam-raketer på den israeliska staden. Någon dag är två, någon dag en. Det finns visserligen också dagar där det inte kommer någon raket alls. Men häromdagarna var det flera raketer som kom över Sderot – från Gazaremsan. 17 männsikor blev skadade. Ett tusental människor fick evakueras från området. Allt detta läste vi ingenting om i svenska tidningar utan hos Lila eller i Miriams blogg om hennes liv i Jerusalem.

Men nu har Israel svarat med tre luftangrepp på Hamasställningar i Gaza. Och då hojtar Expressen till! De jävla israelerna! Hur kan de bara! Det står inte där, inte i dessa ord. Men jag läser just det eftersom jag aldrig förut läste något om raketregnet på Sderot, inte i Expressen eller andra svenska medier. Och bara om man läser artikeln nogrannt förstår man att det inte var 22 personer som dödades av dessa luftattacker utan bara tre. De 22 dödades i strider mellan Hamas och Fatah, de olika palestinska rörelserna som utkämpar en blodig kamp om makten i Gazaremsan! Men man måste verkligen skärpa blicken för det so står i texten, men även för det som står mellan raderna…

Min drottning är i Jerusalem just nu. Hon sammanfattar sina erfarenheter av svensk förståelse av den pågående konflikten i dagens två inlägg i vår tyska blogg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: