Ta bort Kristi himmelfärdsdagen – ett förslag


Vad är det för något? Är det någon där ute som verkligen tror att Kristus for till himlen. Så vitt jag vet så var det ingen innan Yuri Gagarin som for till himlen – om man bortser kanske ifrån Otto Lilenthals blyga försök samt alla de andra flygplanen.

Kristi himmelfärdsdagen medför en klämdag efter sig, viket är kanske bra om man är anställd på någon myndighet, skola eller dyligt. Om man jobbar fritt eller har barn eller såväl som så är det ingen dag man kan vila. Tvärtom man måste jobba extra för att få ihop både arbetet och barnen – båda sover inte på en sådan dag.

Men bortsett från detta vore det inte på tal att avskaffa sådana helger som inte betyder något längre för de flesta. (I DDR där jag kommer ifrån hade vi ingen Kristi himmelfärdsdag, alltså dagen fanns, men inte officiellt. Detta hade också varit lite konstigt i en stat som DDR var. Dagen firades ändå av vissa. Man tog ledigt för att dra omkring med häst och vagn och supa sig ihjäl – om man var man. Dagen anses i Tyskland vara fädernas dag: Kristus som allas vår fader?)

Men nu har ju samhället förändrats ytterligare. Det är inte längre ett homogent monosamhälle utan det är numera multikulturellt, multireligiöst, multinationellt – med de 160 språken som talas bara i Malmö, t ex. Var det då kanske dags att ta bort alla dessa festdagar och ge dem till folket som ytterligare några semesterdagar som man kunde ta ut när som helst, när det passar var och en. Det behövs egentligen bara två nationella helgdagar i Sverige, 1 januari och nationaldagen 6 juni. Alla de andra dagarna skulle man lugnt kunna ta bort. Tänk bara hur många ytterligare semesterdagar vi skulle kunna få om man skulle lägga ihop alla dessa röda dagar som finns i en kalender.

2 Responses to Ta bort Kristi himmelfärdsdagen – ett förslag

  1. stjopa skriver:

    Som helgdag borde kanske läggas till Europadagen – så länge Sverige vill vara med i EU i alla fall. Men vilken dag var det nu?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: