Språkvetenskapliga giljotinen väntar


Att plocka isär ord och meningar och titta efter vad som pågår i vårt språk är en väldigt spännande sysselsättning. Det är ungefär som att skruva isär sin bil och titta vad som händer med den när man tar bort motorn. Vad händer då med språket när man struntar i grammatiken t ex. Slutar det då att fungera eller finns det andra saker som kan ersätta den.

Svenskan är ju ganska framfotig med att kasta omkull grammatiken. Det är varken tyska eller ryska eller även andra språk. Dessa språk är mera konservativa, vill behålla sina gamla regler, även om det finns få människor som behärskar dem rakt ut. Men så är det bara. Tänk bara: En tyska utan sina kasus! Vi gjorde exemplet igår: Das Haus steht in die Stadt an der Fluss. Låter underbart eller hur!? Om man nu skulle strunta i verbformerna också: Das Haus steh in die Stadt an der Fluss. Och nu bort med dessa jävelens artiklar: Haus steh in Stadt an Fluss. Och nu stavar vi substantiven med små bokstäver som i alla andra språk: Haus steh in stadt an fluss. Vilken revolution!

Ska starta en blogg på reducerat tyska! Vad sägs om det?!

Nu är det bara en sak att syssla med det litet så här, en annan är det att förbereda sig på ett prov. Och just nu är det dags för det sistnämnda. 45 minuter har jag kvar tills giljotinen fälls…

PS: Skräckslagen såg jag precis att den siste dödsdömde giljotinerades 1977 i Frankrike. Och nu är det min tur…, fast denna stackare han överlevde aldrig. Jag kommer nog att göra det hur som helst.

Annonser

One Response to Språkvetenskapliga giljotinen väntar

  1. Paradigm skriver:

    Du kan även göra om prepositionerna till verbformer så blir det till exempel: Haus steh instadt flussan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: