Grym svensk förkärlek


Svenskarna verkar ha en grym förkärlek för Hitler och hans grymheter. Yngsta indikationen på det är den sedvanliga Jultidningen som vartenda år lockar barn och ungdomar till att tjäna lite extra genom att sälja dess artiklar.

Min son som såklart nappade på denna reklam när den hamnade i vår brevlåda häromdagarna undrade: Du är väl intresserad utav sådant? Och visade upp en bild på en dvd med titeln Döden i Hitlers bunker som distribueras av Jultidningen. Men bara för att jag är intresserad av historien äger jag ingen förkärlek för Hitler och hans död och undrar vad det kan vara som lockar folk att lägga just en sådan bok under julgranen. Det måste ju finnas människor som kan tänka sig ta emot en sådan bok på julen. Det är ju efterfrågan som reglerar den fria marknaden.

Det finns också andra indikationer på denna förkärlek eller rättare sagt attraktion. Som tysklärare får jag med jämna mellanrum se vilka tankar elever kommer på när talet kommer på Tyskland. Det är inte alls Goethe eller Schiller; om dem vet de inte ens om han var kompositör eller författare eller vad.

Även som tysk får jag – och i synnerhet mina barn – med jämna mellanrum stå ut med lite småtaskiga kommentarer där folk tycker att det bästa Tyskland bringat fram någonsin väl var just Hitler. Men om det sedan visar sig att vi har judisk bakgrund kan bilden snabbt vända och det kan av vanliga svenska barn fällas kommentarer som Dumma jude!

Vad är det som leder till denna förkärlek? Är det att an tagit tag i något man inte vågade ta tag ioch – tack och lov – med hänsyn till sitt sunda förstånd inte vågade? Eller grymheten som sådan som lockar som i en av Mankells romaner?

2 Responses to Grym svensk förkärlek

  1. Jeanna skriver:

    Ja nog är det så allt, att det ska klankas på allt möjligt, så fort tillfälle ges – och helst ge det värsta tänkbara epitet.

  2. […] oder sind es die Texte, die diese Faszination ausmachen. Es scheint allerdings so zu sein, dass die Schweden eine eigenartige Vorliebe für alles haben, was im weitesten Sinne mit Grausamkeit, Gewalt und eben auch mit Nazismus zu tun […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: