Vad var detta nu för något?


En minnesceremoni i Stockholms synagoga och märkliga händelser på SVT

Idag hölls det en minnesceremoni för Förintelsens offer och Raoul Wallenberg i Stockholms synagoga. I ceremonin deltog bl a det svenska kungaparet, fd statsminister Göran Persson, nuvarande regeringsmedlemmar, den israeliska ambassadören i Sverige och många flera. Ceremonin direktsändes av SVT2 mellan kl 18 och 19 ikväll.

Vi hade bestämt oss ikväll att titta denna tv-sändning och hörde tal av Lena Posner-Körösi, Göran Persson, Olle Wästberg m fl, lyssnade på musik av Maurice Ravel och Ernest Bloch. Några få minuter innan kl 19 tillträdde den israeliska ambassdören Benny Dagan podiet för att hålla ett anförande. Efter ett par ord var klockan 7 – och direktsändningen avbröts, mitt i ambassadörens tal.

Vi, sittandes framför tv:n, gick miste om resten av Benny Dagans tal, gick miste om David Lazars kaddish som han läste i slutet av ceremonin, uttryckligen inte enbart till minne av de judiska offren av Förintelsen.

När vi då gick in på SVT:s hemsida för att se hela ceremonin som vi hoppas man skulle hitta där, fick vi en ”fin” överraskning: Sändningen finns inte på svtplay. Där den skulle finnas ser det däremot ut så här: Svart. Med kommentaren: Den här videon är tyvärr inte tillgänglig.

Och som om SVT efter alla turer kring den, minst sagt, israelkritiska dokumentären som visades för bara några veckor sedan samt andra intressanta dokumentärer (som förresten fortfarande syns på svtplay) kände kanske kände en förpliktelse att göra något åt dåliga rykten som dök upp i detta sammanhang visade man på kvällen dokumentären Hoppets hamn om de Vita bussarna och de människorna som räddades med deras hjälp till Sverige strax efter kriget.

Denna dokumentär visades i för sig på tv – i full längd. På SVT:s hemsida däremot stöttar man på detta här, en sida för just denna film med en kort snutt av filmen  på 2 minuter. Vill man dock se filmen i full längd på svtplay blir man besviken. Klickade man sig ikväll fram via dagens tablå och klickade man då på tecknet Se video intill dokumentären Hoppets hamn på SVT2, kl 20, såg man – en dokumentär om kidnappare i Kolumbien. På annan ort på SVT:s hemsida ploppar den plötsligt upp, nämligen på Dokumentär-sidan.

Och hann man inte se filmen ikväll så får man jo ett par nya chanser: den 27 januari, kl 15.50, den 28 januari, kl 14.30 och den 29 januari, kl 00.55 på SVT2 – sägs det i alla fall på SVT:s hemsida.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: