Tautologi


det goda med demokratin är

att jag kan säga

vad jag vill

och det händer inget


det dåliga med demokratin är

att jag kan säga

vad jag vill

och det händer inget

 Så känns det i alla fall…

Vi har hamnat i en märklig situation. Trots att vi tjäner så mycket pengar som aldrig förr måste vi vända om varenda krona innan vi köper någonting. Trots att vi har sålt hus för att få bukt på problemet måste vi ändå jämnt säga nej till våra barn när de behöver eller vill ha något – och då pratar jag inte om en dator eller en resa till Vadvetjag utan om något godis här och en glass där.

Och då sitter man i ett hamsterhjul, trampar och trampar och kommer aldrig fram…

Denna situation uppkom inte minst för att Sverige är raka motsatsen till demokratins vagga: Medan grekarna betraktade sitt land som en supermarket. I Sverige betraktar staten sina invånare som statare vars egendom är också statens. Tillkommer att utlänningar betraktas som dummingar vars utbildningar inte är värda papret som de står på.

Vi kom hit för 16 år sedan utan skulder. För att DDR-tyska betyg inte godkändes fick vi läsa med csn-pengar. Skulder började växa. För att få bukt på det sålde vi hus – och staten tog sig en stor andel av vinsten, flera tiotusen kronor – som saknades på annat håll. Samtidigt beräknades csn-återbetalningen pga den fiktiva inkomsten (som staten tog sig en jättedel av), bostadsbdrag drogs in av samma anledningen mm. Resultatet blev växande utgifter för att återbetala skulderna. Och även om inkomsten växer pyttelite så blir allting uppäten av återbetalningen.

Är detta det som man kallar tautologi?

Nej, det här kallas för Qudratur des Kreises.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: