Upp till bevis, Malmö!


För ungefär ett år sedan lämnades besked om att ESC 2013 ska äga rum i Malmö. Redan då dokumenterade vi våra tankar kring detta här på den här bloggen:

Men man borde vara på sin vakt. På ESC brukar det förekomma israeliska interpreter. Och även om man lugnt kan ha ESC i en skendomkrati som Alievs Azerbaijan, även om man lugnt kan ha fotboll-EM i en pseudodemokrati som Janukovitjs Ukraina, även om man kan hålla fullständigt tyst om valfusken och protester mot denna i Putins Ryssland – så måste man dock vara på sin vakt ang en eller några interpreter från den demokratiska staten Israel, som visserligen inte är en stat utan problem.

Kom ihåg våren 2009 när ett gäng tennisspelare från Israel skulle spela några matcher i Malmö. Ska vi verkligen ha en ESC utan publik? Eller är det även i Malmö möjligt att ha ett normalt och avslappnat förhållande till Israel, världens värsta skurkstat – verkar det så…?

Nu är det upp till bevis om det är möjligt att hålla ett sådant evenemang i Malmö. Eftersom det som kunde förutses inträffade: Det finns israeliska deltagare i Eurovision Song Contest, sångerskan Moran Mazor är i staden för att presentera sitt land under ESC. Återsår att se om det här landet och den där staden Malmö tål detta.

Redan några dagar innan det stora evenemanget blev det klart att Palestinanätverket anordnar protester som det sägs runtom i staden:

I samband med Israels deltagande i Eurovision Song Contest ordnar Isolera Israel en protest den 16 maj runt om på stan, se hemsida och facebook för mer information!

Med på partyt ska det vara Daniel Sestrajcic, kulturnämndens ordförande i Malmö som skrev i sin blogg följande:

DELTAR! Onsdagen  den 15e maj är det 65 år sedan Al-nakba – den dag då vi minns hur hundratusentals människor fördrevs från sitt hemland och sin mark för att ge plats åt den Israeliska staten. Sedan dess har en av de stora tvistefrågorna mellan Israel och Palestina varit palestiniers rätt att återvända.

Den Israeliska statens ockupation är brutal och illegal. Fördömd av internationell rätt och FN. Ändå kan den fortgå år efter år. Ändå kan den skörda nya människoliv en en ständigt ökande våldsspiral som drivs på av den Israeliska staten. Sedan många år har det i Malmö och runt om i Malmö genomförts protester på Al-Nakbadagen för att kräva ett slut på ockupationen och Palestinas rätt till en egen fri och suveränt stat på demokratisk grund. Det kommer vi så klart att göra i år också. Hoppas du kan sluta upp vid samlingen den 15e maj klockan 18.00 på S:t Knuts Torg.

Redan dagen innan ska det genomföras en demonstration i staden i åminnelse av Naqbadagen. (Och jag går och undrar var protesterna mot pseudodemokratierna i östra Europa är, Putins Ryssland, Janukovitchs Ukraina, Lukashenkos Vitryssland, Alievs Azerbajdzjan som som bekant stod värd för festen förra året utan att någon brydde sig…)

Så långt så gott. Var och en har rätten att framföra sina åsikter i fredliga demonstrationer och manifestationer. Var och en! Men vi har våren 2009 i färskt minne då protester mot Israel i samband med Israels operation mot raketbeskjutningen från Gaza och Davis Cup-matchen i tennis urartade i häxjakt mot israelvänliga demontranter och kravaller. Vi kommer ihåg hur judar behandlas i den där staden där det sätts likhetstecken mellan judar och Israel och det som kallas irsaelkritik blir till israelhat och vanlig antisemitism som man kan uppleva i mindre och större utsträckning runtom i staden och utanför denna, inte minst på grund av vinklad och ensidig information i massmedia.

Och som ett brev på posten kom rapporten om att israeliska journalister hotats i samand med sitt besök i Malmö under denna ESC-veckan som SVT och Malmö reklamerar för sig under veckans slogan We are one.

Journalisten Leon och hans två kollegor ingår inte i Israels delegation utan besöker Eurovision Song Contest som oberoende journalister. I torsdags kväll letade de efter det hus där de hyrt rum och stötte då på sex män i 20-årsåldern. Männen frågade dem om de var från Israel och sa att de ville veta var israelerna bodde och att de ville bomba det stället.

Vi får se hur staden ser ut efter den här veckan, vad som kommer att bli minnet efter ESC 2013. Hoppas på att vi kommer att minnas en musikfest som kommer att vara fantastisk på alla sätt och vis för alla inblandade, samtidigt som jag dock tvekar på just detta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: