Gmar chatima tovah!


Må du bli inskriven i livets bok – en typisk judisk hälsning innan Jom Kippur som infaller ikväll och imorgon, en dag av fastan och bön, en dag där man går i sig och ber om förlåtelse. Men glöm inte att e även den om förlåtelse som du gjort illa medvetet eller av misstag de gångna 12 månaderna. Gud förlåter inte, det är människorna som förlåter, kanske – om du ber dem om förlåtelse. Och så kan du bli inskriven ett nytt år, året 5774 enligt judisk tideräkning.

På tal om andra än de vanliga svenska helgdagarna är det kanske värt att fundera över hur vi på ett bättre sätt kan uppmärksamma det svenska samhällets multinationalitet, multikulturalitet, multireligiösitet och multietnicitet.

Mitt förslag är det följande: Stryk ett antal röda dagar i Sverige så som Trettondedag jul, Annandag påsk, 1 maj, Kristi himmelfärd mm och gör om dem till ljusröda dagar i kalendern samtidigt som man borde göra ett visst antal andra dagar till ljusröda, bland dessa Jom Kippur, Bayram (Eid al-Fitr) och andra, dagar som andra grupper kan identifiera sig med. Och så borde varje människa få rätt att plocka valfritt fem av dessa ljusröda dagar och fira dessa istället för de ovan nämnda, då avskaffade röda dagar. Så borde alla komma tillrätta och samhället i stort drar också nytta av det eftersom det blir flera dagar då ändå många människor arbetar. Skolorna kan ha lov vissa av dessa ljusröda dagar, men även studiedagar, skolutflykter mm. Vore inte detta ett steg i rätt riktning i det nya svenska samhället där alla som bor i Sverige, svenskar eller icke-svenskar ska trivas i?

Som grädden på moset kan det vara bra att höja statusen på Sveriges nationaldag den 6 juni samt på Europadagen den 5 maj – för att tydligt markera var vi i Sverige hör hemma, nämligen i Sverige och Europa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: