Vi måste följa reglerna…


Nu har jag varit nere vid postombuden för fjärde gången för att hämta ut mitt paket. Första gången gick inte det för att mottagarens svenska id-kort hade gått ut för bara några få dagar sedan. Andra gången gick det inte för att mottagarens namn stämde inte riktigt överens med passet som visades upp; grejen är att man konstigt nog har rätt att heta olika i Sverige och i sitt hemland om man har gjort en namnändring i Sverige, och så står det olika saker i det utländska passet och på det svenska id-kortet. Tredje gången var jag nere efter att vi via postens blankett som mejlades in av avsändaren hade begärt en ändring av mottagaren. Begäran hade dock inte behandlats än och informationen hade inte hunnit komma fram till postombuden. När jag slutligen gick ner till postombudet för fjärde gången fick jag paketet…

När jag tog emot det frågade jag fröken bakom disken om hon verkligen trodde att någon annan än vi som hade avin i handen skulle ha nytta av detta paket som innehöll Chanukahpynt och dylikt.

Hon svarade: Nej, men vi måste följa postens regler. Varav jag replikerade: Ja, under andra världskriget följde man också bara reglerna. Sen var sex miljoner människor döda.

Måste vi verkligen följa alla de dumma reglerna som folk har hittat på runtom? Eller gäller det ändå att använda sitt egna huvud? Det är frågan som för mig resulterar i denna upplevelse.

Vad hade hänt om posten hade haft en enkel regel, t ex, att den som håller avin i handen ska få ta ut paketet mot att postombuden antecknar dennes personuppgifter om inte paketet är särskilt klassat? Inget värre än att postens kunder hade haft det betydligt enklare att få ut sina paket.

Nu kan man ha som motargument att paket kan gå förlorade om man inte gör på det här sättet, att man inte kan spåra längre vem som har tagit ut paketet osv. Ja, det är sant. Men även om man gör en sådan statsaktion utav det här kan det ändå hända att paket försvinner. Ett enkelt exempel på detta är ett paket som vi hade beställt av Amazon i slutet av oktober som kan spåras med teknikens alla medel, men enbart till Brøndby. Sedan dess har posten tappat tråden, trots all registrering, trots alla säkerhetsåtgärder, trots all teknik.

Nu kan man dra ytterligare två slutsatser: Antingen man stramar upp det hela ytterligare, hittar på ytterligare några regler som gör att sannolikheten att försändelser försvinner sjunker, men som också gör det ännu mera ohanterligt och därmed omänskligt för alla inblandade. Eller så säger man: Okay, vi har gjort så gott vi kan, men det finns en restrisk att saker och ting ändå kan försvinna i de enorma postflöden som vi måste acceptera. Vi kan och vill inte styra så mycket att folk drabbas av det i allt för stor utsträckning. Vi tar tillbaka vissa dumma regler och arrangerar oss med en viss, pytteliten risk, men garanterar således att människorna behåller sin frihet och inte stressas varken av teknik eller krångliga regler.

Jag tänker även i fortsättningen inte böja mig för dumma, ologiska regler som bara leder till att allting krånglar till sig. Och jag är glad att det alltid finns och har funnits människor som kämpar för att bevara friheten på ett eller annat sätt, inte minst de berömda makabéerna som kämpade emot de gamla grekernas restriktioner kring 365 före vår tideräkning.

Det är i åminnelse av dessa frihetshjältar som stred emot regler som inte har med verkligheten att göra – och inte i åminnelse av dem som satte upp reglerna – vi än idag firar ljusets och glädjens fest Chanukkah.

1001991_10201589721638286_46052596_n

Chanukkah sameach!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: