Mourning…


Jag saknar ord för det inträffade. Tre unga killar har mördats bara för att de var judar och bodde i Israel. De bara kände att de har en rätt som judar att vistas på Västbanken och ta skjuts hem till centrala Israel. Detta blev deras öde. Som jude har man alltså ingen rätt att vistas på Västbanken utan militäreskort. Kanske är detta ett av skälen varför man har en stor militär närvaro i området, inte för att trycka ner palestinierna utan för att skydda judar som bor på Västbanken, detta förresten sedan årtusende tillbaka, eller besöker Västbanken. Men vissa krafter vill ha Västbanken judenrein. De tog sin chans här när tre grabbar kände sig säkra.

Jag sörjer dessa tre ungdomar. Men jag sörjer också hoppet på att läget i Mellanöstern kunde lugna sig inom en nära framtid. Och jag ser på vår egen framtid här i Sverige, i Europa med stor oro med tanke på hur man tar emot informationer om Mellanösternkonflikten här i landet.

Men hoppet är det sista som dör. Vi måste ta framtiden i våra händer, inte vänta tills någon gör det åt oss. Vi måste kämpa för våra visioner av ett fritt Sverige och ett fritt Europa där alla får sin plats, svenskar, judar, romer, araber, allihopa så länge de vill leva i ett fritt land utan förtryck av höger-, vänster-, religiösa, nationalistiska eller andra fascistiska krafter.

Kaddish, den judiska bönen för de döda, ger uttryck för detta hopp.

Må dessa ungdomars död öppna ögonen på alla sidor att fredsprocessen måste startas om på allvar nu och för alltid.

ברוך דיין האמת

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: