Om SD nu har fällt regeringens budget….


…(som jag hörde redan i morse i Sveriges radio som om de redan hade gjort detta, fast omröstningen i riksdagen hade jo inte ens skett…), om detta nu har hänt blir jag glad.

Varför?

För att Sverige kommer tillbaka till sann demokrati, inte en sådan blockdemokrati som vi såg de senaste åren (som på sistone var ganska lik DDR:s…) Nu gäller det att rätta till felen man gjorde strax efter det senaste valet när man i riksdagen skänkte bort sina röster genom att inte rösta alls. Hade de så kallade borgerliga partierna redan då röstat emot en sådan inkompetent rödgrön regering som vi såg de senaste månaderna hade troligen en budget bli antagen nu – och skammen över ett förhastat och fullständigt felplacerat erkännande av staten Palestina hade nog inte heller ägt rum som då följdes av ingenting i en situation då just denna stats representanter uppmuntrat folk att döda människor.

Nu gäller att komma tillbaka till sanna demokratiska förhållande, där valresultatet tas so utgångspunkt för allt agerande i riksdagen – inte önsketänkande. Och valet slutade som bekant i att inget av blocken fick majoritet.

23,33%
6,11%
5,42%
4,57%
31,01%
5,72%
6,89%
12,86%
3,12%
0,97%
M C FP KD S V MP SD FI ÖVR

I en sådan situation blir man nog tvungen att söka efter majoritet, att hitta den minsta gemensamma nämnaren i partiernas program och politik som man kan bedriva en gemensam politik med under de närmaste åren. Detta är inget konstigt i andra länder. Men i Sverige leder det till kaos och förödelse, vill man tro tidningarna.

Varför är det så? Är man trögtänkt i Sverige? Är man rädd för att samarbeta, rädd för förändring, rädd för att tänka utanför ramarna? Javisst, det är man, tvärs emot alla odds. För svensken är inte såpass innovativ som den tror sig vara och som hela världen vill att svensken är. Nej, även svensken är konservativ. Även de som röstar på vänstra sidan av spektret är konservativa, för många kan inte tänka nytt utan tänker fortfarande block, tänker röd, rödgrön, rödgrönrosa eller blått. Varför inte tänka rödblått eller blårött eller även rödblågrönt kan vara tilltalande?

Stefan Löven har haft sin chans och spelat bort den. Må det näststarkaste partiets företrädare få sin chans. Det vore mycket intressant vad hon nu skulle åstadkomma, och en första kvinnliga statsminister med Anna Kinberg Batra skulle nu kunna sitta fett eller hur. Och roligt skulle detta dessutom kunna bli – med tanke på vem hon är gift med…

Lycka till att få ihop detta pussel, ni välbetalda folkvalda. Men glöm aldrig: Det svenska folket har säkert ingenting emot ett nyval heller, säger jag som utlänning utan rösträtt.

val2014

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: