Brexits motorer


Boris_Johnson_and_John_Hemming_cropped

Boris Johnson (Foto: By johnhemming – Flickr, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1612669)

En av Brexits motorer anses vara Boris Johnson, en populistisk politiker, fd mayor i London, som med sina tydliga, men även kontroversiella uttalanden medverkade till att Brexit roddes i hamn i folkomröstningen den 23 juni 2016. Men att genomföra det praktiska i detta drar han sig ifrån…

Vem är Boris Johnson? En kort blick i hans familjehistoria visar att han är den kanske mest kosmopolitiska politikern som såg den engelska politikens ljus. Han är både släkt med Osmanska rikets sista inrikesminister, den nuvarande engelska drottningen och den abdikerade ryska tsarfamiljen. I hans släkt finns både engelska, tyska, franska, schweiziska, judiska samt turkiska och adygeiska rötter.

Själv är Boris Johnson, som egentligen heter Alexander Boris de Pfeffel Johnson, född den 19 juni 1964 i New York City, därmed förvärvande såväl det brittiska som det amerikanska medborgarskapet. Hans far Stanley Johnson (född 1940) var då nygift med konstnärinnan och sedermera parlamentsledamoten Charlotte Johnson Wahl, née Fawcett, vars morfar Elias Avery Loew (1879-1969) var barn till ryska judar som hade immigrerat till USA. Stanley Johnson hade läst i New York och blev sedermera ledamot i Europeiska parlamentet och medarbetare i Världsbanken och Europeiska kommissionen.

Stanley Johnson är barnbarn till journalisten och det Osmanska rikets sista inrikesminister Kemal Ali (1867-1922) som bl a häktade det senare Turkiets ledare Kemal Atatürk och lynchmördades under det turkiska frihetskriget i Izmit. Kemal Alis mor var av adygeisk ursprung. Redan 1903 hade Kemal Ali gift sig med den schweizisk-brittiskan Winifred Brun, vars far Frank Burn var schweizare, medan modern Margaret Brun, född Johnson, var brittisk.

1909 föddes sonen Osman Kemal Wilfred, som sedermera tog sin mormors flicknamn som efternamn och kallade sig för Wilfred Johnson. Han gifte sig med Irene Williams som i sin tur var dotter till Stanley F. Williams och hans fru Marie Louise, född de Pfeffel eller (på tyska) Freiin von Pfeffel. Paret hade gift sig 1882 i Paris.

Den tyska adelsfamiljen von Pfeffel hade släktband till Prins Paul von Württemberg (1785-1852), vars far var ryska tsarinnan Katarina den Storas guvernör i Finland innan han blev kung över den tyska delstaten Württemberg. I och med detta föddes Paul i Sankt Petersburg, medan han dog i Paris. Prins Pauls mor härstammar från den tyska adelsfamiljen Sachsen-Hildburghausen som är släkt med den engelska kungafamiljen – och därmed i stort sett med Europas alla kungahus och den ryska tsarfamiljen.

Men även Paul von Württembergs äldsta dotter Charlotte blev en del av den ryska tsarfamiljen genom äktenskap med Storfursten av Ryssland, Mikhael Pavlovitj, som Storfurstinnan av Ryssland Elena Pavlovna.

Paul fick även en utomäktenskapliga dotter med skådespelarskan Friederike Margathe Vohs, född Porth (1777-1860). Hon fick namnet Karoline och kallades sedermera för Karoline von Rottenburg (1805-1872). Hon blev farmor till Marie Louise Johnson, Boris Johnsons farmor.

Den här enkla ofullständiga forskningen med hjälp av Wikipedia tydliggör att just Boris Johnson borde veta vad det innebär att vara kosmopolitisk, att vara öppen, att vandra genom världarna. Han verkar dock inte veta och däremot tro på enkel svartvitmåleri, fast hans alldeles egna familjeberättelse tyder på raka skillnaden. Eller var hela den här anti-EU-rörelsen bara ett populistiskt politiskt spel för att sätta sig själv på den politiska kartan? Ett spel som kan stå hans land dyrt.

Samma fråga kan ställas till Nigel Farage som även han var en av drivkrafterna bakom referendumet, fast inom UKIP, partiet som bildades med just detta ändamål. Båda är födda 1964. Eller är det kanske 1964:orna som håller på att svika framtida generationer? Dags att rannsaka sig själv.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: