Märklig militärkupp


De senaste årens märkligaste militärkupp har misslyckats i Turkiet för ett par dagar sedan, en militärkupp som sällan utgör en lösning i en politisk situation och i sitt innersta strider mot demokratiska förfaranssätt. Kuppen slogs ner. Ett hundratal människor dog under denna natten, kuppmakare, militärer, civila… Ett hundratal unga liv som gick till spillo i maktspel.

Men vem står bakom kuppen? Vem är vinnaren i kuppen? Ännu är det oklart för de mesta vem som stod bakom denna händelse. Bara Erdogan själv vet precis vems fel det hela var: Den i amerikansk exil levande predikaren Gülens – och västens.

Men det som händer just nu i kuppens efterdyningar, tusentals arresteringar, tusentals suspenderingar från statliga tjänster, stängning eller inskränkning av privata skolor, i visst mån hetsjakt på oliktänkande, ett eventuellt återinförande av dödsstraffet, allt detta tyder på att någon annan ligger bakom kuppen, någon som hade listor på folk klara i sina lådor och bara väntade på rätt moment att slå till. Detta moment hade kommit natten till den 16 juli.

Efter denna kupp som höll hela världen i spänning har Erdogan rätten på sin sida inför sina anhängare att obarmhärtigt slå till mot all opposition, mot alla oliktänkande, mot västen. Det är det som händer nu. Och västen står stilla, chockslagen, som kaninen inför ormen.

Varför kallar man inte in Turkiets ambassadörer i Europas och västens alla huvudstäder för att klart och tydligt protestera mot massarresteringar, mot en stor del av det som pågår just nu i Turkiet och som i slutändan ska leda till att det demokratiska Turkiet avvecklas och Erdogan blir sin slags Turkiets Führer – med obegränsat bästföredatum. Varför gör man inte klart och tydligt för Turkiets ledning att det här är inget visitkort som ger inträde till EU?

Och hur passar egentligen mordet på den judiska borgmästaren av en av Istanbuls stadsdelar in i bilden? Finns det krafter som på jakt efter syndabockar går i gamla, bekanta spår?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: