Historiska vingslag


När 1000-åriga Lund för sällsynthetens skull kantas av historiens vingslag är staden inte sig lik längre. Hela stadskärnan är avstängd för all biltrafik. En härlig känsla infinner sig när man förstår att man utan problem får flanera på stadens alla gator och torg som ligger tysta och stilla i väntan på påven, som i sin tur ledde hit även kung och drottning, statsminister, och utrikesminister, ärke- och andra biskopar av alla kulör frân världens alla hörn, präster, nunnor, munkar (alltså riktiga dem du kan äta), imamer och till och med en rabbin, kanske två.

Lunnafolket och andra nyfikna under beslagtar caféer och restauranger för att sedan ge sig ut och flanera. Om en timme kommer man samlas på Stortorget där fotfolket kommer att följa händelserna inne i domkyrkan där påven ska ge lutheranerna socker och piska, häva bannlysningen som hns förförföregångare Leo X utlyste över Luther och den lutheranska tron redan 1520, något år efter att Luther hade anslagit sina 95 teser på Slottskyrkan i Wittenberg. Därmed öppnar han kanske en dörr för en återförening av kyrkan. Troligen dock inte, inte minst för att Franciskus enligt uppgift ska fördöma förföljelser utförda av katolska kristna i Norden och andra företrädesvis protestantiska länder. Vi får se.

Återstår i alla fall att man denna underbara, lätt molniga oktoberdag kan flanera för glada livet i denna gamla universitets- och biskopsstad.

I skuggan av de historiska händelserna som äger rum i staden fanns det också ett spännande möte på stadens israeliska häng, ett möte med stockholmsrabbinen Ute Steyer, som kanske leder till nytt även i Lunds 150-åriga judiska historia.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: